Zonwerende raamfolie binnen of buiten?

Wij krijgen vaak de vraag of zonwerende raamfolie aan de binnenkant of aan de buitenkant van een raam aangebracht moet worden. Het gaat enerzijds om het beste zonwerende effect van de raamfolie maar klanten horen vaak dat ze geen folie op ramen mogen plakken. Hoe zit dat nu precies? In dit artikel geven we je het antwoord!

zonwerende raamfolie binnen of buiten

Moet zonwerende raamfolie binnen of buiten geplaatst worden?

Het is belangrijk om te bepalen met welk type glas je te maken hebt om te kiezen of zonwerende raamfolie binnen of buiten geplaatst moet worden. We leggen de meest voorkomende glastypes uit:

De meeste zon- en warmte werende folies moeten aan de buitenzijde van HR++ glas geplaatst worden. Dit gaat om zelfklevende raamfolies (dus met een lijm laag).  Echter zijn er lichte keramische glasfolies die ook aan de binnenzijde van HR++ glas geplaatst kunnen worden. Een voorbeeld is de Sun70 die tot 50% warmte tegenhoudt. Bij enkel glas, “oud” dubbel glas en gehard glas kan de meeste zonwerende folie aan de binnen en de buitenzijde  geplaatst worden. Bij gelaagd glas plak je zonwerende folie aan de buitenzijde van het glas. Bij triple glas plak je zonwerende folie aan de buitenzijde van het glas. Statische raamfolies zijn meer voor de doe-het-zelver en moeten aan de binnenzijde van de ruit worden aangebracht. Wanneer statische raamfolie in contact komt met regen verliest het snel de kleefkracht. Glaslaminaat monteert enkel professionele raamfolies met lijmlaag. Hierdoor kunnen we tot 12 jaar garantie geven op onze producten.

Is het type glas bepalend?

Ja, het type glas is zeker bepalend! Ten eerste is het belangrijk om te kijken naar het type glas waar de warmte werende raamfolie gemonteerd wordt. De meest voorkomende glastypen waar zonwerende folie op gemonteerd wordt is:

  • Enkel glas (binnen- en buitenkant)
  • Gewoon dubbel glas (binnen- en buitenkant)
  • HR+(+) glas (meestal buitenkant, maar kan soms ook binnenkant)
  • Triple glas (buitenkant)
  • Gelaagd glas (buitenkant)

Bij deze verschillende typen glas hebben we soms ook nog verschil tussen de glasplaten in isolatieglas. Zo kan een ruit aan de binnenzijde of de buitenzijde gelaagd of gehard zijn om te voldoen aan doorvalveiligheid.

Hoe bepaal je welk type glas je hebt?

Het soort dubbel glas kan je meestal bepalen  door te kijken naar de tekst in de aluminium strip tussen de glasplaten. Kijk ook naar het jaartal. Heb je HR glas van voor 2008? Dan betreft dit de oude variant van geïsoleerd glas.  Soms wordt ook de U waarde vermeld. Dit is de isolatiewaarde van de ruit. Er staan vaak ook codes in van een glasfabrikant die hiermee terug kan vinden of er bijvoorbeeld 1 zijde gelaagd of gehard glas is.

Niet zeker wat voor glas het is? Maak een foto van de aluminium strip en stuur die naar ons om vrijblijvend advies te krijgen over de mogelijkheden van de juiste zonwerende folie voor uw beglazing. Het is ook mogelijk om langs te komen. Wij kunnen met een glasdiktemeter exact bepalen wat de samenstelling is van uw glas. Hierdoor kunnen we advies geven over de beste zonwerende raamfolie voor de binnenkant of de buitenkant van uw ramen.

Hoe kan je het risico op thermische breuk verminderen?

De reden waarom je wilt weten of zonwerende folie aan de binnen of de buitenzijde van je ramen geplakt moet worden is omdat je de kans op thermische breuk zo laag mogelijk wilt houden. Thermische breuk is een breuk die veroorzaakt wordt door warmte.  

Met het juiste advies om de zonwerende raamfolie aan de binnen of buitenzijde te plaatsen is het risico zeer laag. Om een goed advies te geven aan welke kant van het raam de folie geplakt moet worden zijn een aantal factoren belangrijk. Welk type glas is in het pand aanwezig? Wat voor uitstraling (tint) mag het pand krijgen? Welke glasfolie is geschikt om aan de buiten of binnenkant van uw raam aan te brengen.

De voordelen van zonwerende raamfolie aan de binnenzijde vs buitenzijde

Wanneer mogelijk plaatsen we zonwerende folie aan de binnenzijde van uw glas. Het voordeel van zonwerende folie aan de binnenkant is dat de levensduur ca 20 jaar bedraagt. Het effect van de warmtewering wordt hierdoor nauwelijks beïnvloedt.

Wanneer de kans op thermische breuk aan de binnenzijde onder medium of hoog risico valt plaatsen we de folie aan de buitenzijde van uw glas. Het risico is hierdoor vrijwel altijd laag en de levensduur is dan ca 8-10 jaar. De kosten voor buitenfolie zijn iets hoger doordat de folie over een extra UV laag beschikt die beter tegen de weersinvloeden en dus ook de schadelijke UV straling kan. Daarnaast wordt een buitenfolie vaak ook nog afgekit waardoor er meer arbeid betrokken is bij de plaatsing van zonwerende raamfolie aan de buitenzijde.

We delen graag onze kennis met jou. Vraag een vrijblijvende offerte aan en een van onze raamfoliespecialisten neemt contact met je op om te bespreken of de zonwerende folie het beste binnen of buiten gemonteerd kan worden. Benieuwd naar hoe wij te werk gaan? Bekijk dan eens op deze pagina hoe andere klanten ons werk ervaren hebben.

Glaslaminaat - specialist in raamfolie op maat

Zonwerende raamfolie

Zonwerende raamfolie blokkeert tot wel 86% warmte!

Privacy raamfolie

Optimaal behoudt van daglicht en toch jouw privacy gewaarborgd.

Veiligheidsfolie

Veiligheidsfolie beschermt tegen inbraak en rondvliegend glas.

UV-werende raamfolie

Schadelijke UV straling tegengaan en verkleuring voorkomen.

Benieuwd naar hoe wij jou kunnen helpen?

We denken graag met je mee om jouw binnenklimaat te verbeteren met raamfolie. Wat jouw doel ook is, met raamfolie creëren we altijd een geschikt oplossing.

bedrijven geholpen
0 +
jaren ervaring
0 +
raamfolie geplakt
0 + M2
ontevreden klanten
100