Belangrijke vragen over veiligheidsfolie
Het is van groot belang dat het aanbrengen van veiligheidsfolie correct gebeurt. Dit zorgt voor het hoogste rendement en voorkomt problemen in de toekomst.
Laat veiligheidsfolie altijd plaatsen door een professional
Waarom moet je veiligheidsfolie gebruiken?
Glas is een prachtig product en geeft je het gevoel van vrijheid. Echter zitten er een aantal nadelen aan glas. De grootste nadelen is de kans op glasbreuk en doorvallen. Daarnaast is glas een makkelijke ingang voor een inbreker in uw pand. Echter bestaat er veiligheidsfolie om deze gevaren tot een minimum te beperken. U kunt van uw huidige glas eenvoudig veiligheidsglas maken.
In het Bouwbesluit van 2012 zijn een aantal maatregelen genomen die de doorvalveiligheid van glas moeten vergroten. Een van de maatregelen is het aanbrengen van veiligheidsfolie op glas. Wanneer een ruit breekt zorgt de lijmlaag op de transparante folie ervoor dat glasscherven en splinters bij elkaar worden gehouden. Doordat het glas door de veiligheidsfolie nog steeds een geheel vormt is deze vele malen sterker en krijg je de sterkte van veiligheidsglas.
Welke maatregelen moeten er genomen worden van het Bouwbesluit?
In het Bouwbesluit 2012 staat het volgende geschreven over doorvalveiligheid: Een voor personen bestemde vloer heeft bij een rand een niet beweegbare afscheiding als die rand meer dan 1 meter hoger ligt dan een aansluitende vloer, het aangrenzende terrein of het aansluitende water. Een vloerafscheiding, zoals bedoeld, heeft een hoogte van respectievelijk 1 en 1,2 meter (Bouwbesluit 2012, § 2.3.1 Nieuwbouw, Artikel 2.18 lid 1 en 2).
Dit houdt in dat wanneer er een kans is op vallen van een hoogte van meer dan 1 meter er een afscheiding moet komen om de veiligheid te waarborgen. Op ieder glas is een veiligheidsfolie aan te brengen. Of het nu gewoon dubbel glas, HR glas of HR++ glas betreft. Met deze glasfolie is het aspect van veiligheid gedekt.
Wat is de beste veiligheidsfolie?
De meest aangebracht veiligheidsfolie is de 4mil variant. Deze voldoet aan de Europese norm NEN12600. Bekijk hieronder de eigenschappen van deze transparante folie.
- Lichtdoorlaatbaarheid 85%
- Anti splinterveiligheid 100%
- UV-werend 99%
Is veiligheidsfolie zichtbaar?
Veiligheidsfolie is meestal doorzichtig en nauwelijks zichtbaar als het correct wordt aangebracht. Het verandert de esthetiek van het glas niet, maar het biedt wel extra bescherming. Er zijn echter ook getinte varianten van veiligheidsfolie beschikbaar die zowel bescherming bieden als de zichtbaarheid en privacy verbeteren, afhankelijk van je voorkeuren.
Natuurlijk plaatsen we ook raamfolies aan de buitenzijde van de ramen wanneer het niet mogelijk is om deze aan de binnenzijde te monteren in verband met een te hoge kans op thermische breuk. Onze hoogwaardige folies gaan aan de buitenzijde gemiddeld zo’n 10-12 jaar mee met een garantie van meestal 5 jaar. Zonwerende buitenfolie wordt in de meeste gevallen na 10 jaar vervangen. Dit kan eenvoudig met een alkalisch middel om de lijm op te lossen en een glazenwassers schrapmes.
Hoe lang gaat de veiligheidsfolie mee?
Veiligheidsfolie kan tot 10-15 jaar meegaan, afhankelijk van de kwaliteit van de folie, de blootstelling aan zonlicht, en andere omgevingsfactoren. Goede veiligheidsfolie is ontworpen om langdurig effectief te blijven, maar het is belangrijk om te zorgen voor het juiste onderhoud om de folie in optimale staat te houden.Zoals je op de foto kan zien kan je overdag van buiten iets minder goed naar binnen kijken (afhankelijk van de folie die gemonteerd wordt). Van binnen kan je echter bijna zonder kleurverschil naar buiten kijken. Vraag een proefstaal aan om zelf het effect te zien!