zonwerende folie raamfolie

Kiezen van de beste zonwerende folie voor uw ramen

We beginnen met de meest voorkomende: Moet zonwerende folie aan de binnenkant of buitenkant van HR++ glas?

De meeste zon en warmtewerende folies moeten aan de buitenzijde van HR++ glas geplaatst worden. Dit gaat om zelfklevende raamfolies (dus met een lijmlaag).  Echter zijn er lichte keramische glasfolies die ook aan de binnenzijde van HR++ glas geplaatst kunnen worden. Een voorbeeld is de Sun70 die tot 50% warmte tegenhoudt. Bij enkel glas, “oud” dubbel glas en gehard glas kan de meeste zonwerende folie aan de binnen en de buitenzijde  geplaatst worden. Bij gelaagd glas plak je zonwerende folie aan de buitenzijde van het glas. Bij triple glas plak je zonwerende folie aan de buitenzijde van het glas. Statische raamfolies zijn meer voor de doe-het-zelver en moeten aan de binnenzijde van de ruit worden aangebracht. Wanneer statische raamfolie in contact komt met regen verliest het snel de kleefkracht. Glaslaminaat monteert enkel professionele raamfolies met lijmlaag. Hierdoor kunnen we tot 12 jaar garantie geven op onze producten.

Is het type glas bepalend?

Ja, het type glas is zeker bepalend! Ten eerste is het belangrijk om te kijken naar het type glas waar de warmtewerende raamfolie gemonteerd wordt. De meest voorkomende glastypen waar zonwerende folie op gemonteerd wordt is:

  • Enkel glas
  • Gewoon dubbel glas
  • HR+(+) glas
  • Triple glas

Bij deze verschillende typen glas hebben we soms ook nog verschil tussen de glasplaten in isolatieglas. Zo kan een ruit aan de binnenzijde of de buitenzijde gelaagd of gehard zijn om te voldoen aan doorvalveiligheid.

Hoe bepaal je welke type glas je hebt?

Het soort dubbel glas kan je bepalen  door te kijken naar de tekst in de aluminium strip tussen de glasplaten. Kijk ook naar het jaartal. Heb je HR glas van voor 2008? Dan betreft dit de oude variant van geïsoleerd glas.  Soms wordt ook de U waarde vermeld. Dit is de isolatiewaarde van de ruit. Er staan vaak ook codes in van een glasfabrikant die hiermee terug kan vinden of er bijvoorbeeld 1 zijde gelaagd of gehard glas is.

Niet zeker wat voor glas het is? Maak een foto van de aluminium strip en stuur die naar ons om vrijblijvend advies te krijgen over de mogelijkheden van de juiste zonwerende folie voor uw beglazing.

Risico op thermische breuk minimaliseren

De reden waarom je wilt weten of zonwerende folie aan de binnen of de buitenzijde van je ramen geplakt moet worden is omdat je de kans op thermische breuk zo laag mogelijk wilt houden. Thermische breuk is een breuk die veroorzaakt wordt door warmte.  Meer hierover lees je hier.

Met het juiste advies om de zonwerende raamfolie aan de binnen of buitenzijde te plaatsen is het risico zeer laag. Om een goed advies te geven aan welke kant van het raam de folie geplakt moet worden zijn een aantal factoren belangrijk. Welk type glas is in het pand aanwezig? Wat voor uitstraling (tint) mag het pand krijgen? Welke glasfolie is geschikt om aan de buiten of binnenkant van uw raam aan te brengen.

zonwerende folie

Voor en nadelen zonwerende folie aan de binnenzijde of de buitenzijde

Wanneer mogelijk plaatsen we zonwerende folie aan de binnenzijde van uw glas. Het voordeel van zonwerende folie aan de binnenkant is dat de levensduur ca 20 jaar bedraagt. Het effect van de warmtewering wordt hierdoor nauwelijks beïnvloedt.

Wanneer de kans op thermische breuk aan de binnenzijde onder medium of hoog risico valt plaatsen we de folie aan de buitenzijde van uw glas. Het risico is hierdoor vrijwel altijd laag en de levensduur is dan ca 8-10 jaar. De kosten voor buitenfolie zijn iets hoger doordat de folie over een extra laag beschikt die beter tegen de weersinvloeden kan en de glasfolie na montage afgekit wordt.

We delen graag onze kennis met u. Vraag een vrijblijvende offerte aan en een van onze raamfoliespecialisten neemt contact met u op om te bespreken of de zonwerende folie het beste binnen of buiten gemonteerd kan worden. Benieuwd naar hoe wij te werk gaan? Bekijk dan eens op deze pagina onze lovende reviews.

Vraag vrijblijvend advies aan!