Wat is UV-werende raamfolie?

UV-werende raamfolie is een dunne, transparante laag die op ramen wordt aangebracht om schadelijke ultraviolette (UV) stralen te blokkeren. Deze folie biedt niet alleen bescherming tegen UV-straling, maar heeft ook andere voordelen. UV-straling kan schadelijk zijn voor zowel onze gezondheid als onze bezittingen. De zonnestralen die door ramen binnenkomen, kunnen leiden tot verkleuring van meubels, vloeren en andere waardevolle items in je huis. Gelukkig is er een eenvoudige en effectieve oplossing: UV-werende raamfolie.

Wat is de werking van UV werende folie tegen verkleuring

UV werend folie vertraagt verkleuring aanzienlijk maar voorkomt het niet voor 100%. Verkleuring wordt namelijk voor ca 50% veroorzaakt door UV licht. De andere factoren zijn warmte door infraroodstraling (25%), interne lichtbronnen 10% en de kwaliteit van de inkt / grondstoffen die door veroudering gaan verkleuren (15%). Wij monteren dan ook vaak UV werende folie die ook gedeeltelijk warmtewerend zijn. Hierdoor wordt een groot deel van de infraroodstraling tegengehouden waardoor uw meubels en kostbaarheden langer hun eigen kleur behouden!

Voordelen van UV-werende Raamfolie:

  1. Bescherming tegen Verkleuring: UV-stralen (UV-A en UV-B) zijn een belangrijke oorzaak van verkleuring van meubels en stoffering. UV-werende raamfolie helpt deze schade te verminderen, waardoor je interieur langer mooi blijft.
  2. Energie-efficiëntie: De folie kan ook de warmteoverdracht verminderen, waardoor je energiekosten kunt verlagen door je huis koeler te houden in de zomer en warmer in de winter.
  3. Privacy en Comfort: De folie vermindert de schittering van de zon, waardoor een comfortabelere en meer privéruimte ontstaat. Je kunt genieten van natuurlijk licht zonder concessies te doen aan je privacy.
  4. Veiligheid: In geval van breuk van het glas kan de folie het verspreiden van scherven verminderen, waardoor het risico op letsel wordt verminderd.
UV werende raamfolie

Wat is het verschil tussen UV-A en UV-B straling?

UV-A en UV-B straling kunnen beide bijdragen aan de verkleuring van meubels, maar ze hebben verschillende effecten op materialen en oppervlakken.

1. UV-A Straling:

  • Effect op Verkleuring: UV-A straling dringt diep door in materialen zoals hout, stof en kunststof. Langdurige blootstelling aan UV-A kan leiden tot fotodegradatie van kleurstoffen en pigmenten in deze materialen, wat resulteert in verkleuring. Hout kan bijvoorbeeld vervagen, en kleuren in stoffen en kunststoffen kunnen vervagen.

2. UV-B Straling:

  • Effect op Verkleuring: UV-B straling heeft over het algemeen minder directe invloed op de verkleuring van meubels dan UV-A. UV-B straling wordt grotendeels geabsorbeerd door de buitenste lagen van materialen en heeft meer invloed op oppervlakkige structuren.

3. Gecombineerde Effecten:

  • Synergetisch Effect: In de praktijk worden meubels vaak blootgesteld aan een combinatie van UV-A en UV-B straling, samen met andere omgevingsfactoren zoals warmte. Deze factoren kunnen samenwerken en het verkleuringsproces versnellen.

4. Bescherming tegen UV-straling:

  • UV-Werende Maatregelen: Het toepassen van UV-werende raamfolie op ramen kan helpen om zowel UV-A als UV-B straling te verminderen. Deze folie fungeert als een barrière en voorkomt dat de schadelijke straling het interieur binnendringt, waardoor de verkleuring van meubels wordt verminderd.

5. Preventieve Maatregelen:

  • Plaatsing en Bedekking: Plaats meubels uit direct zonlicht en gebruik gordijnen of blinds om de blootstelling aan UV-straling te verminderen. Het regelmatig draaien van meubels kan ook helpen om gelijkmatige verkleuring te bevorderen.

Om de verkleuring van meubels door UV-straling te minimaliseren, is het belangrijk om preventieve maatregelen te nemen. Het gebruik van UV-werende raamfolie, het vermijden van direct zonlicht, en regelmatig onderhoud van meubels kunnen allemaal bijdragen aan het behoud van de oorspronkelijke kleur en uitstraling van je interieur.

Kortom: investeer in de bescherming van je interieur en geniet van de vele voordelen van UV-werende raamfolie. Of het nu gaat om het behouden van de levendigheid van je meubels, het verlagen van energiekosten of het verbeteren van je privacy, deze eenvoudige toevoeging aan je ramen kan een groot verschil maken. Neem vandaag nog de stap om je huis te beschermen en te verfraaien met UV-werende raamfolie. Neem hieronder vrijblijvend contact met ons op! Benieuwd naar ons werk? Bekijk dan eens deze pagina, waarop u diverse reviews over ons kunt lezen.

Vraag vrijblijvend advies aan!