Hoe ontstaat een thermische breuk in glas met zonwerende folie?

Een thermische breuk in glas met zonwerende folie ontstaat doordat er grote temperatuurverschillen van meer dan 30 °C – 40 °C in het oppervlak van het glas ontstaan. Een eigenschap van glas is dat het warmte zeer slecht verdeelt. Het warme glas wilt zich uitzetten terwijl het koude glas zijn vorm behoudt. Hierdoor wordt er een spanning gecreëerd. Wanneer de spanning te hoog wordt resulteert dit in een thermische breuk.

thermische breuk in glas met zonwerende folie

Hoe herken je een thermische breuk in glas met zonwerende folie?

Een thermische breuk in glas met zonwerende folie is te herkennen aan de breuklijn. Bij een thermische breuk loopt de breuk loodrecht vanuit de zijkant van het glas naar de plek waar de spanning het hoogst is opgelopen. Op deze plek zal de breuk zich in een onwillekeurige lijn of in meerdere breuken uiteen splitsen.

Hoe voorkom je een thermische breuk?

We hebben een aantal tips die je die je kan toepassen om thermische breuk in glas met zonwerende folie te voorkomen:

  • Leg geen grote donkere voorwerpen tegen of vlak voor een raam. De donkere kleur trekt warmte aan en verwarmt dus ook de ruit op 1 deel waardoor de spanning te hoog kan worden.
  • Plaats rolgordijnen, jaloezieën of lamellen op minimaal 10-15cm van het glas.
  • Plak geen zonwerende folie op je ruit als je niet weet wat voor effect dit heeft op je ruit. Sommige anti inkijkfolies kunnen bijvoorbeeld tot halverwege je ruit geplakt worden maar zonwerende folies worden altijd over de gehele ruit geplakt om een gelijke opwarming van de ruit te creëeren.
  • Laat geen mobiele heater tegen het raam blazen om de kou buiten te laten. Hierdoor krijg je een hoog risico op thermische breuk.
  • Creëer geen slagschaduw op uw ruiten door het opzetten van een parasol op zo’n wijze dat de helft van het glas in de zon komt te staan.
  • Voorkom thermische breuk ook door uw screens niet halverwege te zetten. Dit is bij ongeplakt glas een advies en bij glas waar zonwerende folie is geplaatst een vereiste in combinatie met screens.

Door bovenstaande tips toe te passen wordt de kans op een thermische breuk drastisch verkleint.

Zit er garantie op thermische breuk bij plaatsen zonwerende folie?

Er wordt nooit garantie gegeven op thermische breuk. Dit is niet het geval bij glas van de glas leverancier en ook niet wanneer u zonwerende folie door een raamfolie specialist laat aanbrengen.

De zonwerende raamfolie die wij plaatsen zijn uitvoerig getest zodat we weten op welke soort beglazing zonwerende folie aangebracht kan worden. Zo kunnen we op de vraag: kan zonwerende folie op HR++ glas? Het antwoord geven: ja hier zijn verschillende folies voor die zowel aan de binnen of de buitenzijde van HR++ glas geplaatst kunnen worden. In het artikel of zonwerende folie aan de binnenkant of de buitenkant geplaatst moet worden lees je hier meer over. (Link)

De reden waarom er geen garantie op wordt gegeven is omdat we het glas kunnen beoordelen op wat we zien. We zien echter niet of de glasplaat bij transport of montage in het kozijn schade heeft opgelopen. Als er een stukje uit de glasplaat is gestoten is dit een “zwak punt” op de gehele glasplaat. Dit zit echter achter de glaslatten en is bij een visuele inspectie niet op te merken.

Waar een volledig intacte glasplaat geen of zeer laag risico heeft op thermische breuk is dit bij een glasplaat met een beschadiging vanzelfsprekend iets hoger. De keren dat thermische breuk voorkomt is dit in de meeste gevallen doordat bovenstaande tips niet worden toegepast. Mocht je net de pech hebben dat thermische breuk een keer voorkomt. Wees gerust: tegenwoordig wordt thermische breuk gelukkig bijna altijd door een glasverzekering gedekt.

zonwerende folie

Welke folie moet ik plakken om de kans op thermische breuk zo laag mogelijk te houden?

Voor het antwoord op die vraag kun je het beste vrijblijvend contact met ons opnemen. Eén van onze raamfolie experts gaat bekijken welke ramen voorzien moeten worden van zonwerende folie en kijken naar het type glas en de gewenste uitstraling die uw pand mag krijgen. Er zijn folies die veel warmte absorberen en raamfolies die juist warmte straling reflecteren. Wij hebben de geschikte folie voor uw pand. Vraag hieronder vrijblijvend advies aan. Of bekijk eerst op deze pagina onze reviews, waar we uiteraard zeer trots op zijn!

Vraag vrijblijvend advies aan!